"Wonen in Nijmegen moet voor iedereen toegankelijk zijn"

Wonen
DSC_1374
Door Marijn Gunnink op 31 januari 2018 19:13

"Wonen in Nijmegen moet voor iedereen toegankelijk zijn"

De Nijmeegse woningmarkt zit op slot. Dat moet en kan anders. De wachttijd voor een kleine huurwoning is 18 jaar. Dat blijkt uit onderzoek met gegevens van de verdeelwebsite Entree. Ook zijn er veel te weinig goedkope koophuizen en huurhuizen in het middensegment, van 700 euro tot 1000 euro huur per maand. Daarom wonen gezinnen vaak in te kleine huizen en kunnen jongeren geen eigen plek vinden.

Wonen in Nijmegen moet voor iedereen toegankelijk zijn. Daarvoor zijn drie maatregelen nodig. Ten eerste wil de ChristenUnie Nijmegen eerlijke afspraken over het verdelen van sociale huurhuizen. Een groot gezin heeft een groot huis nodig, een alleenstaande kan een kleiner huis huren. Nu kijken de woningcorporaties alleen naar de wachttijd. Het aantal mensen dat in het huis gaat wonen moet ook meetellen. Dit geldt natuurlijk alleen voor de verdeling van sociale huurhuizen.

Ten tweede kunnen de woningcorporaties meer bouwen. Wij willen leegstaande kantoren gebruiken voor goedkope huurhuizen. In de binnenstad kan de gemeente meer vergunningen geven om boven winkels te wonen. Ten derde wonen te vaak mensen met een hoog inkomen in een sociaal huurhuis.

Daar is belastinggeld niet voor bedoeld. Daarom kan de woningcorporatie het huis verkopen aan de huurder en de winst gebruiken om meer goedkope huurhuizen te bouwen. Zo blijven wijken gevarieerd en heeft iedereen een passend huis.

Deel dit bericht